Witamina C słynie z tego, że wspiera naszą odporność i pomaga w walce z infekcjami. Chociaż mit ten został obalony 14 lat temu, to witamina C wciąż zajmuje honorowe miejsce w naszych apteczkach – i dobrze, bo wciąż jest to związek, który ma liczne właściwości prozdrowotne.
Witamina C nazywana także kwasem askorbinowym znalazła zastosowanie w medycynie i kosmetyce przez wzgląd na swoje liczne właściwości. Jej prawidłowy poziom ma bardzo duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowanie naszego organizmu. W jakich dawkach powinnyśmy ją zatem przyjmować i dlaczego?
Właściwości
Chociaż wzmacnianie odporności i leczenie przeziębienia nie jest mocną stroną naszej witaminy, to z uwagi na jej popularność w tym temacie zacznijmy od tego. Przyjmowana doraźnie witamina C nie skraca czasu infekcji, jeśli ta już się rozwinęła i tylko nieznacznie skraca czas jej trwania, jeśli jest przyjmowana w celach profilaktycznych. Ryzyko złapania przeziębienia przy profilaktycznych przyjmowaniu witaminy C jest znacznie mniejsze u sportowców i osób pracujących fizycznie.
Prawidłowy poziom witaminy C w naszym organizmie jest jednak bardzo ważny, ponieważ udowodniono, że:
- Ułatwia przyswajanie żelaza
- Uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne
- Ułatwia proces gojenia się ran
- Jest niezbędna w procesie syntezy kolagenu
- Aktywatorem dla wielu enzymów
- Jest silnym antyoksydantem, neutralizującym wonne rodniki
- Bierze udział w regulacji ciśnienia tętniczego
- Uczestniczy w wytwarzaniu krwinek czerwonych
- Zmniejsza ryzyko udaru mózgu
- Ma korzystny wpływ na układ krążenia
- Reguluje poziom cholesterolu
Dawkowanie
Witaminę C musimy dostarczać z pożywieniem lub w postaci suplementów diety i leków. Dzienne zapotrzebowanie na ten związek wynosi:
- U dzieci między 1, a 3 rokiem życia 30 mg na dobę
- U dzieci do 12 roku życia 40 mg na dobę
- U młodzieży do 18-go roku życia do 65 mg na dobę
- U osób dorosłych do 75 mg na dobę
- U kobiet karmiących do 100 mg na dobę
- W profilaktyce osteoporozy do 500 mg na dobę
- Do 1000 mg na dobę w przypadku: infekcji, rekonwalescencji po ciężkich chorobach, osłabieniu organizmy, u osób narażonych na stres, palenia tytoniu, stosowania diet, schorzeń jamy ustnej, niedokrwistości, u osób starszych, wzmożonego wysiłku fizycznego, przy zaburzeniach czynności jelit, przy braku łaknienia, nadciśnienia
Gdzie znajdziemy witaminę C
Witamina C przyswaja się pięć razy lepiej z pożywieniem niż z suplementów diety. Naukowcy przekonują, że żaden z suplementów nie jest wstanie zastąpić nam naturalnie występującej witaminy C, którą znajdziemy:
- Papryce
- Pomidorach
- Brukselce
- Brokułach
- Pietruszce
- Kiwi
- Truskawkach
- Czarnej porzeczce
- Mandarynkach
- Malinach
- Aceroli
Objawy niedoboru
Niedobór witaminy C w diecie może skutkować:
- Chorobami jamy ustnej (dziąseł, przyzębia)
- Krwotokami
- Spowolnieniem gojenia się ran
- Pogorszeniem stanu skóry
- Upośledzeniem układu immunologicznego
- Osłabieniem
- Brakiem apetytu
- Bólami stawów i mięśni
- Skłonnością do występowania siniaków
- Rozwojem szkorbutu
- Astmą
- Zmianami w kościach i chrząstkach
Ważne
Duże dawki witaminy C (1000mg i więcej) mogą wchodzić w interakcje z lekami hormonalnymi i niektórymi antybiotykami.