Miska sushi bez zawijania

Agnieszka
Sałatki
27.01.2021 10:43
Miska sushi bez zawijania

Pęczek rzodkiewek 2 garści jarmużu Suche glony nori Sezam do posypania Sos do ryżu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego lub winnego 1 łyżeczka cukru lub miodu 1 mały starty ząbek czosnku 1 łyżeczka tartego imbiru Sos mayo 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki sosu sriracha Przygotowanie: Nasza misa sushi bez zawijania powstała z kompilacji przepisów z kilku blogów, najwięcej wzięliśmy z Foxandbriar.com Składniki: 100 g wędzonego łososia 1 szklanka ryżu 2 marchewki 1 ogórek 1 awokado Miska sushi bez zawijania jest daniem dla leniwych, którym nie chce się rolować ryżu w osłonce z glonów, a mają ochotę na sushi. Pomysł, żeby składniki włożyć do miski, a nie zawijać w glony nori wziął się od hawajskiej potrawy: poke, czyli prostej sałatki z pokrojonej w kostkę surowej ryby i warzyw podanych na ugotowanym ryżu. Jeśli chodzi o pierwszy z nich, to możesz go uprościć i po prostu wymieszać 2 łyżki cukru z łyżką octu i trzema łyżkami wody i polać ryż. Jest także jarmuż, którego w sushi raczej nie uświadczysz, ale uwierz, że świetnie pasuje do całego towarzystwa, bo jest al dente, zielony i zdrowy. Nasza miska sushi bez zawiania bliska jest amerykańskiej wersji sushi California Rolls z rybą, awokado, marchewką i ogórkiem. Liczba porcji: 2 duże Sushi bowl, czyli miska sushi bez zawijania to uproszczony sposób przygotowywania popularnego japońskiego dania. Jeśli chodzi o składniki możesz spróbować odtworzyć skład ulubionego sushi, albo po prostu dodać to co masz w kuchni, albo lubisz najbardziej. Do miski dobrze jest też dodać suszone, pokrojone glony nori, które nadają smaku oryginalnego sushi. Nazwa drugiego sos mayo jest myląca, bo majonezu w nim nie ma. Miska sushi bez zawijania powstaje dokładnie w taki sam sposób. Przygotuj sos do ryżu: wymieszaj w miseczce sos sojowy, ocet, cukier, czosnek oraz imbir. Włóż do garnka, zalej wodą, postaw na kuchence, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 1-2 minuty. Trzeba jednak przyznać, że z majonezem jest naprawdę pyszny i za cenę odrobiny wyrzutów sumienia warto go użyć. W przepisie znajdziesz dwa sosy: do ryżu i sos mayo.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niedzielnykucharz.pl/miska-sushi-bez-zawijania/