Składniki: 2,20 kg golonki wieprzowej tylnej ze skórą 2 sztuki nóżek wieprzowych pół głowy 1-2 ogony wieprzowe 35-40 dag serca wieprzowego lub ozorków wp 1 kg dag łopatki wieprzowej ok 2 - 2,5 l bulionu mięsno-warzywnego 6-8 ząbków czosnku 5 listków laurowych 15 ziaren ziela angielskiego 15 ziaren pieprzu czarnego sól pieprz czarny i biały kolendra sproszkowana ( łyżeczka) ok 1,5 m osłonki na salceson (szer. Mięso obieramy z kości i chrząstek i kroimy na kawałki mniej więcej takie jak na gulasz, tłuszczyk i inne twardsze włókna kroimy drobniutko lub mielimy na maszynce(ja kroiłam),wszystko razem mieszamy i doprawiamy porządnie solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, kolendrą i dolewamy półtora szklanki wywaru odcedzonego-mięso musi być mocno doprawione bo niedoprawiony salceson jest nie smaczny. 15 cm) sznurek Przygotowanie: Zobaczcie film jak zrobić taki salceson krok po kroku 👇👇👇 Mięso opłukać ,oczyścić z ewentualnej szczeciny, włożyć do dużego gara zalać bulionem ,dodać ziele angielskie i liście laurowe i gotować na małym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie miękkie -ok 2-3 godz. Próbowałam gdzieś taki kupić, ale te w sklepie nie przypominają prawdziwego salcesonu-więc postanowiłam zrobić go z mężem w domu -okazało się to bardzo proste-nawet się nie spodziewałam-a efekt przerósł moje oczekiwania-wyszedł mega pyszny i na pewno jeszcze nie raz będę go robić. parzymy w garnku z wodą przez 1 godz ( temp.wody 80 stop) Po wyjęciu salceson ma odparować przez pół godziny i wtedy wynosimy go do chłodnego miejsca i obciążamy -ja daje między dwie deski do krojenia i na górę coś ciężkiego.