Sposób na mrozy - grzaniec

Agnieszka

Koktajle

18.01.2021 14:31

Sposób na mrozy - grzaniec

Grzaniec to najlepszy sposób na jesienno-zimową chandrę, przeziębienie, niezastąpiony po dniu spędzonym na stoku, albo po spacerze na mrozie, lub po wilgotnym, deszczowym dniu, doskonały na wieczór we dwoje – grzaniec. Niekoniecznie alkoholowy – Agnieszka, od dawna pije grzańca na bazie piwa bezalkoholowego, bo bardziej niż o procenty chodzi o tu gorzko-słodki smak, rozgrzewającą moc i wspaniały aromat korzeni i pomarańczy. Bezalkoholowe sprawdzi się każde, a przede wszystkim smakowe - Kilka plastrów pomarańczy - Dwu centymetrowy kawałek imbiru - Duża szczypta cynamonu - Szczypta gałki muszkatołowej - Kardamon (opcjonalnie) - Suszony imbir (opcjonalnie) - 6-8 goździków - Sok malinowy (ilość wedle gustu – im więcej tym bardziej słodki grzaniec) lub miód Przygotowanie: Krok 1 Pomarańczę umyj, sparz wrzątkiem. Ale jak człowiek pomyśli ile kosztuje gaz i o ile może ciepło podrożeć, to ciepło się robi na myśl o rachunkach jakie przyjdzie za jakiś czas zapłacić. Jeśli nie masz przezroczystej pokrywki musisz uważnie obserwować rondel – kiedy mocno się nagrzeje, gorącą będzie też pokrywka to czas, że trunek trzeba zdjąć z ognia. Grzaniec z piwa dodajmy, który, jak się zdaje, jest polskim wynalazkiem i jednym z naszych najważniejszych kulinarnych odkryć. Włóż do niego rurkę – to najlepszy sposób na konsumpcję grzańca – i delektuj się rozgrzewającym trunkiem:-). W Stanach Zjednoczonych i na Wyspach Brytyjskich grzaniec to rozgrzewające wino (względnie cydr) z dodatkiem korzeni, trunek mocno osadzony w tradycji, podawany głównie podczas Bożego Narodzenia. Anglicy znają też co prawda mulled beer, czyli grzane piwo, ale nie mają do niego takiej ręki jak my, mieszkańcy kraju, gdzie mrozy bywają siarczyste, a lato trwa dwa miesiące, gdzie bursztynowy trunek używany jest jak lekarstwo i antydepresant. Być może pamiętacie, że dickensowy Scrooge z Opowieści wigilijnej, już po przemianie, zapraszał swojego pracownika Boba na grzane wino o wdzięcznej nazwie smoking bishop :-). Krok 3 Wlej piwo, kierując strumień na ściankę rondla, żeby piwo za bardzo się nie spieniło. Kiedy pod wpływem temperatury piana zacznie podchodzić po pokrywkę i pojawią się duże bąble – zdejmij rondel z palnika. Staraj się też nie doprowadzić do zagotowania piwa, bo wtedy alkohol odparuje wraz z wysoką temperaturą. Generalnie podgrzewanie butelki piwa na mocnym ogniu to kwestia dosłownie kilkunastu sekund więc bądź w pogotowiu, bo inaczej piwo wykipi. U nas grzaniec czeka na swojego pisarza, a jest o czym pisać, bo to wspaniały trunek i napój. Rondel najlepiej jest przykryć przezroczystą pokrywką, bo wtedy można zaobserwować jak zachowuje się piwo.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niedzielnykucharz.pl/sposob-na-zime-grzaniec-z-piwa/