Składniki na około 600 ml majonezu domowego: 2 świeże jajka (2 żółtka) 2 łyżki czubate musztardy np. sarepska, czy z białym winem i całą gorczycą 2 szklanki oleju rzepakowego ( czasami potrzeba trochę więcej to kwestia oleju i wielkości żółtek) sól morska , ok. 1/2 łyżeczki ok. ½-1 łyżeczki cukru pudru biały pieprz mielony lub czarny (biały jest mniej widoczny!) ok. 1/3-1/2 łyżeczki sok z cytryny (ok. 1 łyżka) lub octu winnego jajka parzymy wrzątkiem, oddzielamy białka od żółtek. My mamy 2 sposoby na uratowanie zważonego majonezu: – dodawanie po kropli wrzącej wody, cały czas go energicznie ucierając, l – lub wzięcie nowych składników: żółtko i wszystkie nowe składniki na nowo utrzeć i dodawać po trochu zważony majonez cały czas energicznie ucierając. Przepis na domowy majonez podałam już kiedyś w relacji z Kuchennych Zmagań, na tym konkursie Piotrek przygotował dip czosnkowo-koperkowy na bazie domowego majonezu. Domowy majonez zrobił wtedy furorę, wszyscy patrzyli Piotrkowi na ręce gdyż majonez robił ręcznie za pomocą ręcznej trzepaczki, a potem każdy chciał majonez spróbować. Nasz tradycyjny przepis na domowy majonez z ubitych z żółtek, oleju i musztardy, z dodatkiem cukru, soli, pieprzu i soku z cytryny smakuje wyśmienicie! Zachęcam Was przygotujcie na Święta majonez własnej produkcji, jest lepszy niż gotowy ze sklepu, gdyż domowy majonez nie zawiera żadnych konserwantów i wzmacniaczy smaku! Przepis na domowy majonez, jak zrobić majonez domowy? Na bazie tego domowego majonezu możemy przygotować wiele wariantów zimnych sosów sałatkowych, czy też dipów np. czosnkowy, czosnkowo-koperkowy, tatarski, chrzanowy, koperkowy, pomidorowy itp. mieszając łyżką różne składniki, które wybierzemy do sosu z domowym majonezem. Jednak przy ręcznym kręceniu majonezu jak wlało się za dużo oleju do zmiksowanych żółtej to zdarzało się, że majonez się ważył . Przy przygotowywaniu majonezu za pomocą trzepaczki miksera lub blendera majonez nigdy nam się nie zważył!