Opiekanki z gotowanych kartofli – stary przepis na kotlety ziemniaczane

Milena
Obiad
06.01.2021 12:59
Opiekanki z gotowanych kartofli – stary przepis na kotlety ziemniaczane

Składniki na opiekanki z gotowanych kartofli: 700 g ziemniaków 3 jaja surowe 2 jajka ugotowane na twardo cebula pęczek natki pietruszki sól Przygotowanie Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Kotlety układamy na patelni z rozgrzanym olejem i smażymy najpierw z jednej, a potem z drugiej strony na złoty kolor. Opiekanki z gotowanych kartofli to przedwojenny przepis na smaczne kotlety ziemniaczane i doskonały pomysł na wykorzystanie ziemniaków pozostałych z wcześniejszego obiadu. Cebulę kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na patelni z rozgrzaną łyżką oleju. Ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa, przeciskamy przez praskę lub tłuczemy na gładką masę. Kotlety można podać jako dodatek do mięsa i surówki, albo z jakimś ulubionym sosem np. koperkowym czy pieczarkowym.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://e-przepisykulinarne.pl/2021/01/opiekanki-z-gotowanych-kartofli-przepis-na-kotlety-ziemniaczane/