Kremowy sernik ze skórką pomarańczową Kremowy sernik ze skórką pomarańczową Czas przygotowania: 120 minut Proporcje na formę o średnicy 20 cm Składniki Ciasto: 1000 g białego sera z wiaderka 1 szklanka cukru 5 jajek 200 ml kremówki 30% 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki skórki pomarańczowej Polewa czekoladowa: 70 g kremówki 30% 70 g gorzkiej czekolady Po upieczeniu wyjmujemy naczynie z wodą, a sernik studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Pamiętajcie tylko, żeby produkty do sernika miały temperaturę pokojowa, a po upieczeniu i wystygnięciu sernik musi spędzić co najmniej 5 godzin w lodówce. Ważne jest, aby nie napowietrzać zbyt mocno masy, wtedy Wasz sernik będzie równy jak stół i się nigdzie nie zapadnie. W misce miksujemy biały ser z obydwoma cukrami, następnie dodajemy po jednym jajku, ciągle mieszając. Delikatny, pyszny i prosty do przygotowania deser na sylwestrową noc albo na świąteczny obiad w Nowy Rok? Podgrzewamy na malutkim ogniu, raz na jakiś czas mieszając, aż do uzyskania gładkiej masy. Piekarnik nagrzewamy do 165 stopni, na dnie stawiamy naczynie z wodą. Kremowy sernik ze skórką pomarańczową dokładnie taki jest.