- Tradycyjnie sos bolognese podaje się z makaronem tagliatelle (nie spaghetti!) lub innym domowym makaronem, który jest wystarczająco gruby, żeby sos się go dobrze trzymał. Najczęściej sos bolognese podaje się z makaronem tagliatelle, ale prawda jest taka, że będzie smakował doskonale z każdym typem makaronu. Klasyczny przepis zawsze zaczyna się od soffritto – aromatycznej mieszanki selera, cebuli i marchwi smażonej na oliwie z oliwek lub maśle, na tym kończą się podobieństwa między różnymi odmianami przepisów. Ragù alla Bolognese jest zwykle przygotowywana z wołowiny lub w niektórych przypadkach, z połączenia wieprzowiny i wołowiny. Tradycyjnie ragù alla Bolognese podaje się albo z tagliatelle albo w lasagne alla Bolognese. Sos bolognese a dokładnie Ragu Alla Bolognese nie powinien być bezpośrednio kojarzony z popularnym na świecie spaghetti bolognese. Niemalże historyczny sos bolognese, bo pierwsze przepisy z nim można znaleźć w książkach kucharskich z XVIII wieku. Można dodać świeże, sparzone i obrane ze skórki pomidory (latem to idealne rozwiązanie), ale sprawdzą się również pomidory puszkowane lub passata. Mleko lub śmietanę można dodać pod koniec gotowania, a danie podaje się zwykle ze świeżo startym serem Parmigiano-Reggiano. Choć dobrze komponuje się również z innymi rodzajami makaronu, takimi jak pappardelle, fettuccine czy domowe farfalle. - Wino jest w tym przepisie opcjonalne, ale warto je dodać, bo zapewni nam dodatkowy aspekt smakowy. Poza tym to, co w reszcie świata znane jest jako spaghetti Bolognese, praktycznie nie istnieje we Włoszech. Sos Bolognese – 4 porcje Na oliwie podsmażamy cebulę, seler i marchew (przez ok. 10 minut). Tradycyjnie jest przygotowywany na mięsie i bulionie z dodatkiem pomidorów i wina. Można oczywiście podać danie ze startym serem, ale i bez niego danie jest po prostu idealne. Wskazówki: - Jak przystało na włoskie dania, jest ono bardzo proste w przygotowaniu.