Curry

Obiad
02.12.2020 8:57
Curry

Ziemniaki 3 sztuki Marchew 2 sztuki Kalafior 400 g Olej roślinny 40 g Cebula 2 sztuki Curry, kurkuma, słodka papryka po 1 łyżeczce Liście limonki 2-3 liście Ziarna kolendry 3 szczypty (roztarte) Świeży imbir 2 grube plastry Sól 1/2 łyżeczki Chili papryczka wg uznania Pasta curry opcjonalnie Mleczko kokosowe 1 puszka Czosnek 2 ząbki Bulion warzywny 400 g Szpinak 80 g Ryż 120 g Ryż opłukujemy w zimnej wodzie kilkukrotnie. w towarzystwie aromatycznych przypraw takich jak kurkuma, kumin, nasiona kolendry, chili itd. Pomimo tego, że oryginalnie jest to danie kuchni indyjskiej to obecnie jest znane niemal w każdym zakątku świata. Przed podaniem posolić Ugotować w bulionie ziemniaki, marchew i kalafior pokrojone w kostkę (ok. 10 minut). Wśród nich obowiązkowo warto mieć w szufladzie liście limonki, kurkumę, świeży imbir, curry, garam masala, cynamon, czosnek. Niezależnie od tego z jakich składników przygotujemy curry warto mieć pod ręką parę produktów kuchni indyjskiej, które nadadzą mu oryginalnego smaku. Tym samym możemy znaleźć różne typy tej potrawy, które w dużej mierze zależą od dostępnych produktów, preferencji danego regionu i mieszkańców. Tym czasem jest to również całe spektrum aromatycznych dań popularnych w kuchni azjatyckiej. Dodać po tym czasie mleczko kokosowe, szpinak i gotować jeszcze 5 minut na małym ogniu. Nie bez przyczyny jest ono serwowane w Indiach przez cały rok.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://rabarbarowo.pl/curry/