Rusza kolejna akcja "TVN pomagajmy sobie"! W jej ramach mają zostać połączone osoby potrzebujące, których nie stać choćby na jeden ciepły posiłek w ciągu dnia, z restauracjami, które potrzebują wsparcia w czasie pandemii. Dowiedz się więcej o tej akcji!
Nowa akcja "TVN pomagajmy sobie"
W ramach nowej akcji TVN, mają zostać połączone osoby głodne, potrzebujące z pomocy z restauracjami walczącymi o przetrwanie. Akcja ta ma na celu wspieranie branży gastronomicznej w czasie pandemii oraz przekazanie pomocy dla osób najbardziej potrzebujących, których nie stać choćby na jeden ciepły posiłek w ciągu dnia.
Na czym polega akcja?
Restauracje wspierane przez TVN będą mogły przygotować posiłki na wynos. Zostaną one następnie przekazane do Banków Żywności, które wskażą organizacje najbardziej potrzebujące pomocy. TVN na swojej stronie zbiera zgłoszenia od restauratorów, a potem przekaże je do Organizacji Pożytku Publicznego, w poszczególnych regionach Polski. Organizacje wybierają restauracje i rusza współpraca.
Jakie są zasady akcji?
Każda restauracja przez 11 dni będzie mogła przygotować 50 posiłków na wynos. Dodatkowo będą przygotowywać po 50 świątecznych posiłków na dwa dni Bożego Narodzenia. Koszt jednego posiłku to 20 zł brutto z dostawą, a łączna kwota wsparcia dla jednej restauracji może wynieść maksymalnie aż 13 tysięcy złotych.
Kiedy można się zgłaszać?
Jeśli jesteś właścicielem lub pracownikiem restauracji, która potrzebuje pomocy, ponieważ ucierpiała w czasie pandemii koronawirusa- zgłoś się jak najszybciej! Zostały ostatnie dni na wysłanie zgłoszenia. Wszystkie szczegóły dostępne są na stronie internetowej organizatora: www.tvn.pl
Koronawirus a branża gastronomiczna
W związku pandemią koronawirusa, branża gastronomiczna, jest jedną którą dotknęły największe straty. Punty gastronomiczne zostały zamknięte wiosną, a w kolejnych miesiącach obowiązywały surowe obostrzenia. Jesienią lokale były otwarte od 6:00 do 21:00, a w pomieszczeniach mogła się znajdować jedna osoba na cztery metry kwadratowe. Natomiast od soboty 24 października wszystkie lokale gastronomiczne, jak restauracje, puby i bary, zostały zamknięte. Rząd wprowadzając kolejne restrykcje, zdecydował, że dozwolona będzie jedynie sprzedaż jedzenia na wynos.