Coxinha - brazylijskie udka ku

Krzysztof
Obiad
26.07.2014 6:53
Coxinha - brazylijskie udka ku

Składniki: bulion gotujemy na całym kurczaku ( można użyć 3 podudzi albo 2 piersi) pęczek pietruszki 2 serki topione 2 ząbki czosnku duża cebula papryczka chili 3 łyżki papryki słodkiej pół łyżeczki curry pieprz, sól do smaku 1 jajko bułka tarta Ciasto: 750 g mąki 2 żółtka 2 szklanki bulionu Na wyciśnięte kółka wkładamy, małą łyżkę farszu i zlepiamy je na kształt udka kurczaka, następnie panierujemy je w rozbełtanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Do mniejszego garnuszka wlewam 2 szklanki bulionu i zagotowuję, po zagotowaniu ściągam garnek z ognia i wsypuję do niego 3 szklanki mąki bardzo energicznie mieszając, aż powstanie odpowiednia konsystencja. Smażymy je we frytkownicy nagrzanej na 180C przez 14 minut ( czas smażenia zależy od wielkości Coxinha moje są dosyć duże jak na zdjęciu) Jak ciasto przestygnie wyrzucamy je na stolnicę, dodajemy żółtka i wyrabiamy (jak ciasto się klei podsypujemy je mąką) Coxinha to inaczej brazylijskie pierożki z ciasta przyrządzanego na bazie bulionu z kawałkami kurczaka i serkami śmietankowymi.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niezlymlynek.blogspot.com/2014/07/coxinha-brazylijskie-udka-kurczaka.html