Składniki: Brownie: 3 jajka 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej Sernik: 600 g twarogu sernikowego (może być z wiaderka) 1/2 szklanki śmietanki 30% 200 g jogurtu greckiego 3/4 szklanki cukru pudru (lub więcej) 3 jajka 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 pełne łyżki budyniu śmietankowego Polewa (ganache): 100 g gorzkiej czekolady 100 g śmietanki 30 % Miskę umieszczamy na rondelkiem z gotującą się wodąi czekamy, aż czekolada z masłem roztopi się pod wpływem pary wodnej. Miskę umieszczamy na rondelkiem z gotującą się wodąi czekamy, aż czekolada z masłem roztopi się pod wpływem pary wodnej. Dodatkowo: (opcjonalnie) 1 szklanka śmietanki 36% 1-2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Brownie: Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki i umieszczamy w metalowej misce razem z kawałkami masła. Smak gorzkiej czekolady ze spodu brownie oraz polewy czekoladowej przeplata się z lekką goryczką kawy z masy sernikowej. Rada: Gdy nie posiadacie piekarnika z funkcją pary, to dobrze jest włożyć na dno piekarnika naczynie wypełnione wodą, wtedy sernik nie popęka. Na końcu wlewamy rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę z masłem i mieszamy do połączenia składników. Na końcu wlewamy rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę z masłem i mieszamy do połączenia składników. Potrzebujemy około 15 min. na masę brownie i drugie 15 min. na masę serową. Wierzch ciasta to czekoladowe ganache, czyli krem czekoladowy powstały z połączenia gorzkiej czekolady ze śmietanką kremówką, który również świetnie się sprawdza jako polewa. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (u mnie z funkcją pary) na około 65-70 min. Zimną śmietankę kremówkę razem z cukrem pudrem ubijamy mikserem na sztywną masę. Jajka razem z cukrem ubijamy mikserem na puszystą masę. Jajka razem z cukrem ubijamy mikserem na puszystą masę. Spód to mocno czekoladowe i gliniaste brownie, natomiast górna warstwa to kremowa masa serowa o smaku kawowym przygotowana z sera twarogowego, jogurtu greckiego oraz śmietanki kremówki. Czyli po około 30 minutach pracy ciasto wkładamy do piekarnika i tu musimy uzbroić się w cierpliwość, gdyż najdłuższy to jest czas pieczenia i chłodzenia ciasta... Po upieczeniu zostawiamy jeszcze na około 30 min. w zamkniętym piekarniku. Następnie dodajemy cukier oraz rozpuszczoną kawę, miksujemy i próbujemy czy masa na słodkość nam odpowiada. Do miski przekładamy twaróg, dodajemy jogurt grecki oraz śmietankę 30% i mieszamy do połączenia składników. Przed podaniem ciasto warto wyciągnąć z lodówki, by postało trochę w temp. pokojowej.