Marynata: 6 łyżek sosu sojowego* 2 łyżki miodu 1 łyżeczka octu ryżowego 2 łyżeczki koreańskiej pasty paprykowej gochuchang (można zastąpić ½ łyżeczki płatków chili lub najlepiej gochugaru połączonych z 1 łyżeczką pasty miso) 2 łyżki pasty krewetkowej lub sosu rybnego albo ostrygowego 1 łyżeczka czosnku w proszku PRZYGOTOWANIE Krewetki oczyść i usuń pancerze. SKŁADNIKI Makaron: 500 g makaronu vermicelli z batatów (można zastąpić ryżowym) 500 g surowych krewetek w pancerzach 200 g orzechów nerkowca 1 pęczek szczypiorku 3 ząbki czosnku 5 cm kłącza imbiru 2-3 łyżki oleju sezamowego (można zastąpić ryżowym albo klarowanym masłem) Jest to zasługą wspomnianej marynaty, w której połączyłem sos sojowy z miodem, octem ryżowym, pastą krewetkową oraz gochuchang – koreańską pastą paprykową, którą produkuje się z fermentowanej soi i ryżu. Jeżeli kochacie potrawy w azjatyckim stylu, to ten przepis na makaron z krewetkami i orzechami nerkowca w słodko-ostrym sosie zdecydowanie jest dla Was! Krewetki usmażyłem na oleju sezamowym razem z orzechami nerkowca oraz odrobiną czosnku i imbiru, a następnie połączyłem z obłędną pełną smaku umami marynatą i makaronem vermicelli ze słodkich ziemniaków. 😉 Makaron z krewetkami i orzechami nerkowca w słodko-ostrym sosie Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) Obecnie można ją dostać nawet w popularnych dyskontach, więc nie powinniście mieć problemu z jej zdobyciem, ale w przepisie podałem również jej zamiennik. Oczywiście możecie tutaj użyć dowolnego innego makaronu w azjatyckim stylu: ryżowy, sojowy, z fasoli mung, udon, czy soba nadadzą się znakomicie. Na patelni lub w woku rozgrzej olej sezamowy, wrzuć krewetki i smaż je na dużym ogniu, aż się zaróżowią. Mam nadzieję, że ten makaron z krewetkami i orzechami nerkowca posmakuje Wam równie mocno.