Dla przypomnienia: Według legend Piernik Staropolski babki zagniatały gdy urodziła się w rodzinie dziewczynka, a piekły w momencie jej zamążpójścia. Składniki na Ciasto na PIERNIK STAROPOLSKI (zagniatamy na początku listopada): 1 i 3/4 szklanki miodu np. wielokwiatowego, akacjowego. Pozostałe składniki (potrzebne później, po leżakowaniu ciasta): 800 g marmolady śliwkowej (może być domowa - tutaj przepis, lub kupna - sprawdzona ;) 3 szklanki orzechów włoskich (około) 100 g masła 8 łyżek cukru 3 łyżki miodu Miód, cukier i masło umieścić w garnuszku lub na głębokiej ceramicznej patelni. PO 4-6 TYGODNIACH, na 4 DNI PRZED WIGILIĄ Na 4 dni przed Świętami przygotować dużą blachę o wymiarach 40x25 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia (można przykleić go do blachy za pomocą lekko rozsmarowanego masła). Wielu z Was, w listopadzie zagniatało już ze mną ciasto na Piernik Staropolski i przystępowało do jego pieczenia na kilka dni przed Wigilią (tutaj znany Wam przepis). Ciasto na piernik podzielić na 3 równe części, jedną odłożyć, a dwie pozostałe kolejno rozwałkować na prostokąt - grubości około 0,5 cm. W tym roku proponuję Wam to samo niezawodne ciasto, które zagniatamy wraz z końcem października i odstawiamy do leżakowania na kilka tygodni - ale w nieco innej odsłonie. 1 i 1/3 szklanki cukru 220 g masła 3 jajka 1 kg mąki pszennej typ 450 3 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki soli 1-2 łyżeczki cynamonu 2 i 1/2 torebki przyprawy do piernika - uwaga! W tamtym roku po raz pierwszy upiekłam go w tej wersji i już wiem, że w tym roku zrobię tak samo :) Tym razem, na 4-5 dni przed Wigilią, jeden z płatów ciasta pieczemy razem z masą miodowo-orzechową. Tak, czy tak otrzymacie wyjątkowe, aromatyczne, domowe ciasto idealne na Święta Bożego Narodzenia, które po upieczeniu, owinięte folią spożywczą można jeszcze bardzo długo przechowywać :) Gotującą się masę maślano-miodową potrzymać na ogniu około 2-3 minut. Sodę rozpuścić w mleku (w temperaturze pokojowej). Zagnieść ręcznie lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego -(używam miksera, zajmuje mi to około 5-7 min.). Gotowe Ciasto na Piernik Staropolski przełożyć do szklanej miski lub kamionkowego naczynia. Jednak jeśli wolicie możecie skorzystać z bardziej tradycyjnej i prostszej wersji -według której robiłam piernik odkąd skończyłam 17 lat :p (tutaj przepis). - na 4-6 tygodni (wtedy Piernik Dojrzewający jest najlepszy). W tym czasie zgęstnieje, ale nadal łatwo będzie ją przenieść do innego naczynia. Piec około 15-20 min. w temperaturze 175*. Wyłożyć letnią masę miodowo-orzechową, równomiernie rozłożyć na cieście piernikowym.