Placki po węgiersku - pomysł na pyszny obiad

Kasia
Obiad
23.10.2020 13:38
Placki po węgiersku - pomysł na pyszny obiad

Mięso oprószamy mąką, mieszamy i smażymy na patelni na smalcu na rumiano (nie smażcie całego mięsa na raz ,żeby się nie dusiło tylko obsmażyło),podsmażone mięso przekładamy do rondla dodajemy pokrojoną w półplasterki cebule ,mieszamy i przesmażamy jeszcze chwilę, żeby cebula zaczęła się szklić (mieszajcie , żeby się nie przypaliło),następnie podlejcie odrobiną wodą (ok 1 szklanka),dodajemy pomidory w puszce ,mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy ok 2 godzin ,aż mięso zrobi się miękkie pod przykryciem, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając ,żeby się nie przypaliło. Mniam...polecam gorąco Składniki: Na gulasz: ok 1 kg jagnięciny lub wołowiny 2 puszki pomidorów krojonych kilka łyżek smalcu 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 3 papryki 4 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej po pół łyżeczki mielonego kminku i rozmarynu 1,5 łyżki mąki,2 łyżki kwaśnej śmietany sól i pieprz Na placki: 1,5 kg ziemniaków 2 jajka 3 łyżki mąki 3 ząbki czosnku 1 cebula sól i pieprz Przygotowanie: Zobaczcie krótki film jak robię taki obiad krok po kroku 👇👇 Mięso kroimy w kostkę jak na gulasz, (ok 1,5-2 cm ),przyprawiamy ,kminkiem,1 łyżeczką papryki słodkiej, łyżeczką papryki wędzonej, kminkiem, rozmarynem, solą i pieprzem, mieszamy i odstawiamy na ok 2 godziny . Na patelni roztapiamy 3 łyżki smalcu, wyłączamy gaz i wsypujemy na patelnie 3 łyżeczki papryki słodkiej, mieszamy przez ok 1-2 minuty i dodajemy do gulaszu, mieszamy, próbujemy i jeszcze ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Obieramy ziemniaki, ścieramy na tarce razem z cebulą, dodajemy jajka, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek ,doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i smażymy na patelni na oleju nakładając porcjami placki. Podajemy na talerzu placki ,na nie nakładamy gulasz ,na gulasz łyżka kwaśnej śmietany i bukiet dowolnych surówek.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.swojskiejedzonko.com/2020/10/placki-po-wegiersku-pomys-na-pyszny.html