Babka twarogowa z żurawiną.

Joanna
Ciasta
22.10.2020 8:47
Babka twarogowa z żurawiną.

Dodatkowo: babka z żurawiną – 3 łyżki żurawiny lub można zastąpić rodzynkami babka cytrynowa – skórka otarta z jednej cytryny, 2 łyżki soku z cytryny do ciasta Polewa cytrynowa: 1/3 szkl. Wersja z dodatkami, rodzynki, żurawinę zalać wrzątkiem i pozostawić na 5 min. następnie odlać z wody, wysypać na ręcznik papierowy i obsuszyć, obtoczyć w łyżce mąki i dodać do ciasta. cukru pudru 2 – 2,5 łyżeczki soku z cytryny Przygotowanie: Do miękkiego masła wsypać cukry i szczyptę soli, ubić krótko na puszystą masę – kilka min. Składniki: Keksówka12x30 cm 70 g miękkiego masła 150 g cukru cukier waniliowy szczypta soli 180 g twarogu półtłustego 2 jajka 150 g mąki tortowej typ 450 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody Jeśli chcesz przygotować babkę cytrynową bez dodatków, musisz do cukrów zetrzeć na tarce skórkę z jednej wyparzonej cytryny, dokładnie wymieszać i dodać całość do masła. Babkę możesz przygotować z żurawiną lub rodzynkami, a jeśli nie lubisz tego typu dodatków, śmiało pomiń. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na 40 – 60 min. piec do suchego patyczka.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://slodkoslodka.pl/2020/10/babka-twarogowa-z-zurawina/