Jak przygotować ciasto Ferrero Rocher? składniki Ciasto: - 5 jajek - 150 g mąki pszennej (użyłam krupczatki) - 3 łyżki skrobi ziemniaczanej - 2 łyżki kakao - 100 g cukru - 50 g orzechów (laskowych lub włoskich) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka oleju - szczypta soli Żółtka oddziel od białek. Krem: - 200 g masła - 250 g kremu czekoladowego (np. Nutelli) - 80 g masła orzechowego - 12 szt. (150 g) czekoladek Ferrero Rocher Miękkie masło utrzyj na puszystą, jasną masę. Dodatkowo: - 200 ml śmietanki 30% - 1 łyżka cukru pudru - 1 fix do bitej śmietany - 50 g czekolady (użyłam gorzkiej) - 4 szt. (50 g) czekoladek Ferrero Rocher Poncz: - 100 ml wody - 1 łyżeczka soku z cytryny - 1 łyżeczka cukru pudru - opcjonalnie 1 łyżeczka alkoholu Ostatnią część kremu rozsmaruj na wierzchu i na bokach ciasta. Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik). Ciasto wyłóż na formę do pieczenia (użyłam tortownicy o śr. 24 cm). Na spodnią warstwę ciasta wyłóż ⅓ kremu. Przygotowanie ciasta nie jest w ogóle skomplikowane – to tylko najzwyklejsze ciasto, szybki krem i bita śmietana. Sprawdź inne przepisy na ciasta – klik. Gotową bitą śmietanę wyłóż na wierzch ciasta. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę. Rozsmaruj, przyłóż drugą częścią ciasta, następnie ponownie wyłóż krem i ciasto.