Dlaczego nie należy dodawać miodu do gorącej herbaty?


                    Dlaczego nie należy dodawać miodu do gorącej herbaty?
29Wrz

Chłodne, jesienne wieczory zachęcają do spędzania czasu w domu, pod kocem, z kubkiem gorącej herbaty. Często słodzimy ten napój miodem, by polepszyć jego smak i zdrowotne właściwości. Jednak okazuje się, że nie powinniśmy mieszać miodu z gorącą herbatą. Dowiedz się, dlaczego!

Zdjęcie Dlaczego nie należy dodawać miodu go gorącej herbaty? #1

Dlaczego warto jeść miód?

Miód często stosowany jest do słodzenia napojów i w codziennej diecie warto zastąpić nim cukier. Oprócz pysznego smaku, zawiera niewiele kalorii (jedynie 304 kcal w 100 gramach produktu) i korzystnie wpływa na zdrowie oraz urodę. Od wieków jest ceniony za swoje właściwości lecznicze i kosmetyczne.

Zdrowotne właściwości miodu

Miód ma wiele cennych zdrowotnych właściwości. Zwiększa odporność organizmu, pomaga w chorobach układu oddechowego, działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, przeciwalergicznie i wykrztuśnie. Chroni organizm przed rozwojem przeziębienia i infekcji. Polecany przy leczeniu kaszlu, kataru, bólu gardła, chrypki, podwyższonej temperatury. Ten naturalny lek pozytywnie wpływa także na układ pokarmowy, krążenia, moczowy, działa uspokajająco i kojąco.

Zdjęcie Dlaczego nie należy dodawać miodu go gorącej herbaty? #2

Nie dodawaj miodu do gorącej herbaty!

Bardzo często, zwłaszcza w okresie jesienno- zimowym, używamy miodu do słodzenia gorących napojów: kawy i herbaty. Jednak okazuje się, że nie powinniśmy tego robić. Miód dodany do gorącego napoju traci swoje właściwości. Dowiedz się dlaczego!

Zdjęcie Dlaczego nie należy dodawać miodu go gorącej herbaty? #3

Miód traci właściwości w gorącej herbacie

Wysoka temperatura napoju powoduje obniżenie aktywności enzymów i substancji czynnych zawartych w miodzie. Nie dodawajmy go wprost do gorącej herbaty, ponieważ straci wszystkie swoje właściwości zdrowotne. Wysoka temperatura (powyżej 60 ℃), niweluje antybakteryjne działanie miodu, a on staje się zwykłym słodzikiem, pozbawionym zdrowotnych korzyści.

Najlepsze rozwiązanie

Najlepszym rozwiązaniem jest zaparzenie herbaty i odczekanie kilku minut, aż lekko przestygnie. Gdy będzie ciepła, a jej temperatura nie będzie przekraczać 60 ℃, możemy dodać do niej miód.

Zdjęcie Dlaczego nie należy dodawać miodu go gorącej herbaty? #4

Domowy sposób na przeziębienie

Gorąca herbata z miodem i cytryną to niezawodny, domowy sposób na przeziębienie i sezonowe osłabienie organizmu. Idealnie rozgrzewa, podnosi odporność i pomaga w walce z infekcjami układu oddechowego. Jednak, by herbata z miodem przynosiła zdrowotne korzyści, pamiętajmy o właściwym sposobie przygotowania naparu.

następna inspiracja
Zobacz również:
następna inspiracja