Składniki: Pulpety: 400 g mięsa z indyka (pierś lub udźce) 150 g twarogu półtłustego 1 jajko 3/4 tymianku sól, pieprz Zupa: 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 pietruszki 1 nieduży seler (ok. 150g) 150 g obranych ziemniaków 350 g obranych gruszek, bez gniazd nasiennych 1 l bulionu warzywnego 20 g masła 3 łyżki oleju 3 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz natka pietruszki W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego poszatkowaną cebulę oraz czosnek oraz pokrojoną w małe kawałki pietruszkę,selera oraz ziemniaki. Po upływie tego czasu do zupy dodajemy masło oraz pokrojone na mniejsze kawałki gruszki. Następnie zalewamy je gorącym bulionem, dodajemy przygotowane pulpety, ziele angielskie i gotujemy całość pod przykryciem przez 30 minut. Pulpety nakładamy na talerze, zalewamy je kremem , wierzch posypujemy poszatkowaną natką pietruszki.