duża szklanka cukru 1 szklanka wody. Ingredients: 300 g pistachios - unsalted 50 g of other nuts - e.g. almonds, walnuts 1 teaspoon of cinnamon 1 packet of filo dough 1/4 cubes of butter 1/4 cup vegetable oil 6 teaspoons of brown sugar SYRUP: 5 tablespoons of honey. 1 lemon juice 1 stick of cinnamon 1 large glass of sugar 1 cup of water. Dlatego też zdecydowałam się na przygotowanie deseru, który jest znany i chętnie przygotowywany w sąsiadującej z Syrią -Turcji, ale również jest popularny w rodzinnym kraju Lary. Wspólnie z Lorą, pochodzącą z Syrii, moją znajomą z College, projektantką mody, gotowałam potrawę, którą z pewnością wielu z was, odwiedzających Turcję, kojarzy Wybór wydał mi się o tyle słuszny, gdyż Aleppo słynie z festiwalu Pistacji, w trakcie którego prezentuje się wszelkie dania i słodkości z dodatkiem tych zielonych orzeszków. Pierwsze wzmianki o nim znajdują się w kronikach rzymskich, ale obecna jego forma została prawdopodobnie rozwinięta w kuchniach cesarskich pałacu Topkapi w Stambule. Składniki: 300 g pistacji - niesolonych 50 g innych orzechów – np. migdałów, orzechów włoskich (opcjonalnie) 1 łyżeczka cynamonu 1 opakowanie ciasta filo - 200 g ¼ kostki masła ¼ szklanki oleju roślinnego SYROP: 5 łyżek miodu. W kuchni syryjskiej, której tradycja kulinarna jest równie stara jak ta grecka i turecka i która kształtowała się pod wpływem smaków cesarstwa rzymskiego, a następnie Bizancjum, Baklava jest również obecna i tak słodka jak ta grecka i turecka. Gdy wszystkie roladki są gotowe,( jest ich 7) pędzelkiem smaruje ich powierzchnie i ostrym nożem przekrajam je na połowę lub więcej części, w zależności od szerokości rulonu. Danie to Lora przygotowała na College Cookery Challenge, o którym wspominałam na tym blogu, w poście poświęconym moim pierogom. Opisywana jest jako ‘warstwowe ciasto wypełnione orzechami, nasączone syropem miodowym zwanym atr (قطر) i zazwyczaj pocięte na trójkąt lub romb’. Moja Baklava przygotowana jest na wzór grecki. W rondlu rozpuszczam, na małym ogniu, masło i mieszam z olejem. 6 łyżeczek brązowego cukru Sok z 1 cytry 1 laska cynamonu 1 I to nie wakacje, na których w tym roku jeszcze nie byłam i tęsknota za wypoczynkiem skłoniły mnie do napisania tego postu. Wlewam pozostałe masło zmieszane z olejem do formy i wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 30 minut. Orzechy miele w blenderze, ale nie robię z nich orzechowego proszku. Chciałam powitać Lare, w moim domu, ‘czymś słodkim’ co przypomni jej kraj, który tak bardzo kocha i za którym tęskni, a ponad to umili nasze spotkanie. * Deser zawiera orzechy, na które mogą wywołać u wielu osób alergie. BAKLAVA z Aleppo ** Kolejne przepisy na deser są równie stare i pochodzą z terenów dzisiejszej Grecji i Iranu. Na tarce z drobnymi oczkami ścieram odłożone wcześniej orzechy pistacji i posypuje nimi Baklave. Przygotowanie: Ciasto filo wyciągam z lodówki na godzinę przed przygotowaniem deseru. Niestety wszystkie przepisy na syryjskie desery, jakie znalazłam w necie były zbyt skomplikowane do wykonania. Wszystkie składniki wkładam do rondla i gotuje na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a syrop zagotuje. Gdy Baklava się upiecze, odstawiam ją na 5 minut i następnie wlewam do niej cukrowy syrop. W trakcie, gdy deser się piecze przygotowuje syrop do wykończenia.