😉 Składniki na domowy ketchup: 2 kg pomidorów lima 1 cebula 3 ząbki czosnku 2-3 łyżki oleju 2 łyżki cukru 2 łyżki octu 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżeczka chilli (lub więcej jak ktoś woli) sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Pomidory dokładnie myjemy, a następnie zalewamy je wrzątkiem. Ostatnio będąc na rynku kupiłam 5 kg mięsistych pomidorów lima i postanowiłam zrobić domowy ketchup, który okazał się strzałem w dziesiątkę. Tak się składa, że niedawno rozpoczął się sezon na pomidory i właśnie tą porą ich ceny są najbardziej korzystne. Ponownie wstawiamy na wolny ogień i gotujemy przez około godzinę, do momentu aż całość zgęstnieje. Przykrywamy je na 5 minut, by się dobrze sparzyły. Następnie przekładamy je do garnka, wlewamy olej i gotujemy na małym ogniu.