Przepis na drożdżówki z makiem krok po kroku Miękkie i proste drożdżówki z makiem Drukuj Ocena: 5.0 /5 ( 4 głos/y ) składniki Ciasto: 350 g mąki (użyłam 250 g mąki typu 450 i 100 g typu 720) 25 g świeżych drożdży 200 ml letniego mleka (użyłam owsianego) 40 g cukru 50 ml oleju 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli szczypta kurkumy Nadzienie: 300 g maku 50 g margaryny lub oleju kokosowego 30 g cukru pudru 1 op. cukru waniliowego ½ łyżki soku z cytryny 2 łyżki słodkiego syropu (użyłam syropu z agawy) 2 łyżki dżemu (smak dżemu jest obojętny, ja użyłam brzoskwiniowy) bakalie (można pominąć) – orzechy, rodzynki, żurawina, morele Lukier: 60 g cukru pudru 1 – 1,5 łyżki soku z cytryny przygotowanie Mak opłucz pod bieżącą wodą na drobnym sitku. Po tym czasie mak odcedź (na gazie lub ściereczce) i zmiel w maszynce lub zblenduj blenderem na miękką masę. Drożdżówki ułóż w odstępach na blaszce do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. Na każdej drożdżówce zrób wgłębienie, np. za pomocą łyżki drewnianej (spójrz na zdjęcia zamieszczone poniżej). Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik). Przepis na drożdżówki bez jajek krok po kroku Zmielony mak wymieszaj z roztopionym tłuszczem, cukrem pudrem, cukrem waniliowym, sokiem z cytryny, syropem, dżemem oraz wcześniej namoczonymi i posiekanymi bakaliami. Przepis na drożdżówki krok po kroku Przepis na drożdżówki krok po kroku Przepis na drożdżówki krok po kroku Przepis na drożdżówki krok po kroku Przepis na drożdżówki krok po kroku Przepis na drożdżówki krok po kroku Następnie zagotuj i odstaw na kilka godzin, najlepiej na noc.