Cukinia faszerowana ziemniakami, czyli obiad na winie

Judyta
Zapiekanki
21.08.2020 14:14
Cukinia faszerowana ziemniakami, czyli obiad na winie

Czas całkowity: 1 godz. 50 min. Cukinia nadziewana ziemniakami Mój przepis na: Składniki: 1 średnia cukinia 300 g ziemniaków 2-3 łyżki śmietany 18% 4 plasterki żołtego sera typu gouda (fajnie też pasują ostre sery ) 1 mała laska kiełbasy (opcjonalnie) 1 płaska łyżka soli 1/2 pęczka natki pietruszki przyprawa toskańska (suszone pomidory, czosnek, tymianek, oregano, bazylia) Ziemniaczaną masę wyłożyłam na cukinię Pozostały żółty ser pokroiłam w paski i ułożyłam z nich kratkę na ziemniakach Kiełbasę pokroiłam w kostkę i posypałam nią ziemniaki na jednej cukinii (ja wolę bez kiełbasy) Sposób wykonania: Ziemniaki dokładnie wyszorowałam i ugotowałam dodając niecałą łyżkę soli (młode ziemniaki szkoda obierać, za dużo witamin się traci Cukinię umyłam, przekroiłam wzdłuż i wydrążyłam gniazdo nasienne Cukinię lekko posoliłam i podpiekłam chwilę, alby nieco zmiękła Wyszło mi, że trzeba zmontować obiad z: cukinii, ziemniaków, resztki śmietany, kliku plasterków żółtego sera, i kawałka kiełbasy. Całość piekłam w temperaturze 180 st C, aż ser się rostopił, a na ziemniakach powstała lekko przyrumieniona skórka. Ilość porcji: 2 osoby Kalorii na 100 g:: 300 Czas przygotowania: 20 min. 1 godz. 30 min. Ugotowane ziemniaki ugniotłam pałką ( mozesz to zrobić też widelcem, odradzam blender, zrobi się z ziemniaków kleista papka) Oczywiście rodzina i znajomi nam pomagają i robią zakupy, za co jesteśmy ogromnie wdzięczni i szczęśliwi, że tyle osób jest chętnych do pomocy. U mnie dzisiaj obiad na winie, czyli co się pod rękę nawinie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://myslipotarganej.pl/cukinia-faszerowana-ziemniakami-czyli-obiad-na-winie/