Składniki na 4-6 porcji: – 3 cukinie – 250g ricotty – 170g tuńczyka w oliwie – 100ml mleka – 3 jajka – 1 cebula – 50g parmezanu, tartego – 1 kromka chleba – 2 łyżki bułki tartej pełnoziarnistej (lub bezglutenowej) – 1 łyżka oliwy – sól, pieprz Faszeruję ją na wiele sposobów, jednak z kaszą gryczaną i kozim serem oraz dzisiejszą – z tuńczykiem i ricottą lubię najbardziej. Przy podziale na 4 porcje, jedna to ok. 376kcal, B: 28,6g, T: 19,6g, W: 22,9g. Cukinie kroimy wzdłuż na pół i pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut, studzimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i na małym ogniu szklimy drobno pokrojoną cebulę. Kromkę chleba rwiemy na kawałki i zanurzamy w mleku. Przepisy na wiele dań z jej użyciem znajdziecie TUTAJ.