Przepis
Składniki (na około 3-4 porcje):
Kopytka
1 kg młodych ziemniaków
około 3 łyżek mąki ziemniaczanej + do rolowania kopytek
1 jajko
sól, pieprz do smaku
Sos kurkowy
200-250 gramów kurek
2 łyżki masła
1 łyżeczka oliwy z oliwek
około 3 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany (dałam 15%)
sól, pieprz do smaku
Dodatki: np listki bazylii, świeżo starty parmezan
Przygotowanie:
Kopytka: Ziemniaki myjemy, następnie gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ja młode ziemniaki zawsze gotuję w skórkach i obieram je dopiero po ugotowaniu i ostudzeniu (albo do jedzenia w całości czasem wcale nie obieram), wtedy zachowujemy cały smak i wartości odżywcze w ziemniakach, ponadto obierając po ugotowaniu usuwamy tylko cienką warstwę skórki, bez miąższu. Kopytka najlepiej wychodzą z ziemniaków ugotowanych trochę wcześniej (np. ugotujmy więcej ziemniaków na niedzielny obiad i w poniedziałek zróbmy z nim kopytka), ale oczywiście nie szkodzi użyć też świeżo ugotowanych ziemniaków. Ostudzone ziemniaki dokładnie rozgniatamy widelcem (lub praską do ziemniaków), doprawiamy solą i pieprzem, następnie wbijamy jajko, wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita masa. Stolnicę obsypujemy mąką i nabieramy po około sporej garści ciasta i wyrabiamy w kulę, wykładamy na stolnicę i rolujemy wałeczki (około 2 cm średnicy). Następnie z wałeczków pod kątem odcinamy po około 1-2 cm ciasta tworząc kopytka. Gotowe kopytka gotujemy w dużej ilości lekko wrzącej, lekko osolonej wody. Najlepiej robić partiami, tak aby się nie posklejały. Kiedy kopytka wypłyną na wierzch, gotujemy jeszcze około minuty i wyciągamy łyżką cedzakową (również najlepiej po wyciągnięciu układać kopytka, tak aby nie stykały się ze sobą).
Sos kurkowy: Kurki dokładnie myjemy, większe grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą i dorzucamy kurki, dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 5 minut, aż kurki będą miękkie. Można na patelnie dodać też kopytka, jeśli chcemy aby były lekko podsmażone i lekko chrupiące a nie takie prosto z wody. Na koniec dodajemy śmietanę, sól, pieprz i wszystko dokładnie mieszamy. Kiedy składniki się połączą danie jest gotowe. Podajemy je np. posypane parmezanem, albo listkami bazylii. Smacznego.