Odwrócona tarta jabłkowa

Ciasta
08.08.2020 15:47
Odwrócona tarta jabłkowa

Karmelizowane jabłka: - 1 kg słodkich jabłek - 1 łyżka soku z cytryny - 50 ml wody - 100 g cukru białego - 40 g masła Jabłka obrać i każde pokroić na ósemki. Ciasto kruche: - 200 g mąki pszennej - 100 g masła, miękkiego - 30 g cukru białego - szczypta soli - 1 jajko Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Nie należy ugniatać za długo, by nie zagrzać za mocno ciasto w dłoniach. Owinąć folią spożywczą i schłodzić przez pół godziny w lodówce. Piec 30-40 minut, po wyjęciu od razu oddzielić ciasto od formy za pomocą noża. do 200^C. Ciasto rozwałkować na wymiar formy pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Po lekkim przestudzeniu obrócić ciasto na tak, by było od góry nogami. Nie miałam specjalnej formy do przygotowania tej tarty, dlatego użyłam zwykłej patelni i naczynia żaroodpornego o owalnym kształcie. Ułożyć na przestudzonych jabłkach, a brzegi wcisnąć pomiędzy naczynie, a owoce. Podgrzewać do czasu, aż cukier się rozpuści i będzie miał złoty kolor.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://slodkiepole.blogspot.com/2020/08/odwrocona-tarta-jabkowa.html