Drożdżowe pierogi z pasztetową i pieczarkami – przepis Składniki: Na ciasto: - 500 g mąki pszennej + do podsypania - 30 g świeżych drożdży - mała szczypta soli - 40 g masła lub margaryny - niepełna szklanka mleka - szczypta cukru - 1 jajko klasy M + 1 jajko do posmarowania pierożków Na farsz: - 260 g pasztetowej Martika (dobry skład!) - 10 pieczarek - 2 pełne łyżki suszonej cebuli lub 1 mała cebula - 1 łyżka mała - sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Niezmienna od lat, przekazywana z pokolenia na pokolenie receptura wytwarzania wędlin pozwala na uzyskanie wyjątkowych w smaku specjałów, którymi dzieli się od 1998 roku. Część z produktów posiada badania, z których wynika że są bezglutenowe (<5mg na 1kg) Nad procesem produkcji i obróbki wędlin czuwają sami właściciele firmy, którzy strzegą jej unikalnego charakteru. Ciasto odstawiamy na bok pod przykryciem (na czas przygotowania reszty składników i rozgrzania piekarnika, ciasto nie wymaga długiego wyrastania). A teraz czas na pyszny przepis na drożdżowe pierożki z pasztetową i pieczarkami. Jakość potwierdzają certyfikaty świadczące o wpisie na Listę Produktów Tradycyjnych wydawanych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, na trzy produkty (Szynka wiejska wiązana, baleron wędzony, kiełbasa wiejska). Jeśli nie, to zdecydowanie polecam Wam dzisiejszy przepis na pierożki drożdżowe z pasztetową i pieczarkami. Przygotowujemy ciasto na drożdżowe pierogi: Podgrzewamy mleko (ma być lekko ciepłe, ale nie gorące). Przygotowujemy drożdżowe pierogi z farszem: Ciasto wykładamy na blat/matę podsypaną mąką. Zostały one przyznane, w związku z tradycyjną metodą produkcji wędlin – są produkowane wg. 100 letniej receptury będącą ściśle strzeżoną rodzinną tajemnicą. Do produkcji wędlin i innych wyrobów nie używa się polepszaczy i sztucznych barwników, a mięso jest zawsze najwyższej jakości pochodzące od lokalnych, zaufanych hodowców. Mieszamy składniki i odstawiamy na chwilę na bok. W związku z rzemieślniczym charakterem zakładu, część z produktów jest ograniczona ilościowo do sprzedaży, aby utrzymać najwyższą jakość. Spójrzcie na skład: mięso wieprzowe 37%, rosół (woda, przyprawy), bułka pszenna, wątroba wieprzowa 9%, tłuszcz wieprzowy, cebula, sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy. Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy nasze drożdże, dodajemy sól, wbijamy jajko i dodajemy masło (siekamy je na małe kawałki). Ja polecam Wam pasztetową ze sklepu Martika Bez sztucznych barwników i polepszaczy, produkt oparty na tradycyjnej recepturze. Smażymy na łyżce masła (aż nadmiar płynów odparuje), pod koniec doprawiając niewielką ilością soli i pieprzu. W misce mieszamy za pomocą widelca podsmażone pieczarki, cebulę (u mnie suszona, jeśli używacie świeżej należy ją drobno posiekać i podsmażyć) i pasztetową. Takie pierogi można przygotować zarówno na przyjecie, jak i obiad. Pierożki drożdżowe z pasztetową i pieczarkami Lubicie tradycyjne pierogi? Wędliny nie są magazynowane – od razu po przygotowaniu są przekazywane do sprzedaży/wysyłki. Pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.