Zupa serowo-brokułowa - składniki: - 1 brokuł - 3 małe marchewki - 1 pietruszka - biała część pora (dosyć mała) - 600 g ziemniaków - 2 litry bulionu warzywnego - 200 g serka topionego śmietankowego - przyprawy: sól i pieprz - dodatkowo: 2 łyżki masła Szybka i prosta w przygotowaniu zupa brokułowa z marchewką i porem, z dodatkiem śmietankowego serka topionego. Warzywa smaż na niewielkiej mocy palnika przez około 5 minut, często mieszając. - Serek topiony podziel na mniejsze kawałki, wrzuć do wysokiego naczynia, zalej dwoma chochlami gorącej zupy i energicznie wymieszaj. - Po upływie powyższego czasu, do garnka dodaj różyczki brokuła, gotuj przez 5 minut. Marchewki pokrój w półplasterki, a pietruszkę w drobną kostkę. Tak przygotowaną mieszankę wlej do zupy, wymieszaj i gotuj kolejne 5 minut. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 25 minut.