Składniki na zapiekankę z ryżu i mięsa mielonego: 2 torebki ryżu (200 g) 250 g mięsa mielonego 400 ml passaty pomidorowej albo puszka pomidorów krojonych puszka groszku konserwowego papryka czerwona 2 ząbki czosnku cebula 150 g startego żółtego sera bazylia, oregano, tymianek, sól, pieprz, papryka słodka mielona Zapiekanka z ryżu i mięsa mielonego z dodatkiem groszku, czerwonej papryki sera żółtego to bardzo smaczna i sycąca zapiekanka w sam raz na obiad dla całej rodziny. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy połowę ryżu z warzywami, następnie połowę sosu pomidorowego z mięsem mielonym, drugą połowę ryżu i na wierzch znowu sos. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę podsmażamy. Pieczemy w przykrytym naczyniu żaroodpornym w temperaturze około 180°C przez jakieś 30 minut. Można ją przygotować dzień wcześniej, a potem jedynie zapiec w piekarniku i mamy obiad gotowy w pół godziny. Ryż gotujemy w osolonej wodzie 5 minut krócej niż podaje przepis na opakowaniu.