Dziś przychodzę z przepisem w stylu zero waste i proponuje nie wyrzucać łupinek z ugotowanego bobu, tylko wykorzystać je do przyrządzenia wege kotlecików :) Składniki: (około 12 kotlecików) - 400 g. łupin z ugotowanego bobu - 1/2 cebuli - 2 ząbki czosnku - 1 jajko - 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego - 2 łyżki mąki owsianej - 1 łyżeczka masła - 2 łyżki drobno startego sera typu parmezan - kilka listków świeżej szałwii - 3 łyżki jasnego sezamu - 1 łyżka czarnego sezamu - sól, pieprz - olej do smażenia Musztardowy sos beszamelowy: - 1 łyżka masła - 1 łyżka mąki pszennej - 1 szkl. mleka - 1 łyżka musztardy, np. miodowej - sól, pieprz Na maśle podsmaż drobno posiekaną cebulę, około 3 minut. Niedawno dzieliłam się z Wami przepisem na prosty makaron rigatoni z bobem. Następnie dopraw masę solą i pieprzem oraz wymieszaj z mąką owsianą i startym serem. Łupiny bobu umieść w wysokiej misce, dodaj jajko, usmażoną cebulkę, kmin i listki szałwii.