Przepis
Składniki (na około 3-4 porcje):
około 300 g zielonej fasolki szparagowej
1 duży por
około 400 g piersi z kurczaka
około 150-200 ml mleka kokosowego
2 spore ząbki czosnku
1 papryczka chilli (lub chilli w proszku do smaku)
sproszkowany imbir, lub mały kawałek korzenia imbiru
makaron chiński typu noodle
około 1 łyżki sosu sojowego
około 1 łyżki oleju roślinnego
Marynata do kurczaka
pół łyżeczki sproszkowanej kolendry
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki mleka kokosowego
1 łyżka octu ryżowego
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
Dodatki
ewentualnie świeża kolendra do posypania, albo pokruszone orzeszki ziemne
Przygotowanie:
Kurczaka myjemy i kroimy w kostkę lub paseczki, mięso zalewamy składnikami marynaty, mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.
Fasolkę myjemy, odkrawamy końcówki i gotujemy w lekko osolonej wodzie tak aby fasolka była lekko twarda (około 10 minut). Na patelni rozgrzewamy olej. Pora dokładnie myjemy (najlepiej go najpierw przeciąć na ćwiartki wzdłuż, a później dokładnie opłukać) i kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię. Kiedy por lekko się zeszkli dodajemy posiekane ząbki czosnku, papryczkę chilli oraz przyprawy (imbir oraz sos sojowy). Wszystko zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy ugotowaną al dente fasolkę i chwilę gotujemy. Na koniec dodajemy kurczaka wraz z marynatą i gotujemy do czasu, kiedy kurczak będzie gotowy (nie gotujemy pod przykryciem, gdyż zielone warzywa pod przykryciem tracą kolor, ale najlepiej zrobić to na średnim ogniu, ponieważ na patelni powinno zostać dość sporo sosu). Na koniec ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, kiedy będzie gotowy dorzucamy go na patelnię i wszystko dokładnie mieszamy. Makaron powinien dokładnie oblepić się sosem i go wchłonąć.