Składniki na sos: 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu winnego 1/3 szklanki wody 2 łyżki przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku 2 łyżki miodu 1 łyżka musztardy sól, pieprz, chilli, czosnek niedźwiedzi, papryka słodka Przygotowanie: Karkówkę kroimy na drobne kawałki posypujemy przyprawami i zostawiamy w lodówce na około 3-4 godziny. Składniki na karkówkę po cygańsku: około 1,5 kg karkówki 250 g pieczarek 3 cebule 2 czerwone papryki 3-4 kiszone ogórki sól, pieprz, przyprawa do wieprzowiny, papryka słodka Po upływie tego czasu, wyciągamy ją z lodówki i obtaczamy w mące i następnie smażymy na rozgrzanym oleju do momentu, aż mięso zarumieni się z obu stron. Karkówka po cygańsku to idealna potrawa na rodzinne imprezy jak i po prostu na obiad. W miseczce mieszamy wszystkie składniki na sos (oprócz wody) i wyciskamy do nich czosnek. Wodę, która została wlewamy na patelnię, na której smażyliśmy mięso. Mieszamy do momentu, aż będzie on w miarę jednolity i wylewamy na warstwę pieczarek. Akurat tak się składa, że wszyscy moi domownicy bardzo lubią te mięso i według mnie najbardziej nadaje się do pieczenia.