Składniki: 1 kalafior 1/2 szklanki kaszy jaglanej 250 ml bulionu warzywnego 2 jajka 1 pęczek koperku 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki chilli 1 łyżeczka czosnku 4 łyżki oleju sól, pieprz bułka tarta do panierowania Sposób wykonania: Kalafiora dzielimy na różyczki, wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy do miękkości. Pieczemy około 30 minut, do momentu aż kotlety będą rumiane (na 5 minut przed wyjęciem kotlety możne przekręcić na drugą stronę). Kaszę wsypujemy do garnka, zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na 10 minut. Po tym czasie przerzucamy kaszę na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą. Z powrotem przesypujemy ją do garnka, zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy przez 15 minut.