Nasza sałatka z młodych ziemniaków z pesto jest wzorowana na przepisie z serwisu Bonappetit.com Spróbuj nasz przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i rzodkiewki oraz sałatki z młodymi ziemniakami i bobem. Łatwe Liczba porcji: 2 Sałatka z młodych ziemniaków z pesto nie ma nic wspólnego z nudną ziemniaczaną sałatką z sosem majonezowym! Sałatka z młodych ziemniaków z pesto – to świetny pomysł na zdrowy obiad, który równie dobrze smakuje na ciepło i na zimno. Sól Pesto 4 łyżki tartego, twardego sera (parmezan, rubin, cheddar, oscypek) Garść szczawiu Garść orzechów laskowych lub migdałów 1 ząbek czosnku 6-8 łyżek oleju Wszystkie warzywa potrzebne do tego wpisu kupisz online w Warzywniaku (na terenie Warszawy). Jeśli nie masz szczawiu możesz użyć rukoli, albo zastąpić go szpinakiem albo pietruszką (w jej przypadku należy być oszczędnym z ilością, bo ma bardzo mocny smak). Krok 3 Wstaw fasolkę do garnka z zimną wodą, zagotuj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu 10 minut. Krok 5 Wyjmuj jajka z wody, przelej zimną wodą, obierz, pokrój na połowy. Jeśli pesto jest za mało kwaskowe dopraw je odrobiną soku z cytryny. Choć tylko dzięki wędzonemu oscypkowi sałatka z ziemniaków i pesto zyskuje przyjemny, dymny posmak. Wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu aż ziemniaki będą miękkie. Zrobisz je tak samo, jak klasyczne pesto do makaronu, czyli miksując zieleninę z oliwą, czosnkiem i serem. Składniki: 0,5 kg małych, młodych ziemniaków Garść fasolki szparagowej (może być mrożona) 2 jajka Garść rukoli 2-3 łyżki siekanego szczypiorku Włóż do miksera garść szczawiu, ząbek czosnku, starty ser, orzechy, wlej olej i sok z cytryny. Spróbuj czy nie trzeba dodać odrobiny soli, albo oleju – jeśli pesto jest za gęste. My zrobiliśmy mały przekręt i nasze pesto powstało na bazie szczawiu! W roli sera doskonale sprawdza się oscypek, może być też cheddar lub bursztyn oraz oczywiście parmezan.