Zupa krem z kalafiora i soczewicy wzorowana jest na przepisie z bloga Minimalistbaker.com Składniki: 1 główka kalafiora 1 cebula 1 łodyga selera lub mały kawałek korzeniowego 1 łyżka tartego imbiru 2 ząbki czosnku ½ szklanki soczewicy 2 marchewki 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka wędzonej papryki ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego (lub według uznania) 0,7 l passaty pomidorowej 2 łyżka masła Spróbuj innych naszych przepisów na kremowe zupy: parmentier, czyli delikatną francuską zupę krem z ziemniaków i pora, błyskawiczną, aksamitną zupę z białej fasoli albo zupę krem z pieczonej papryki. Rozgrzej w garnku 2 łyżki masła, wysyp na nie cebulę, smaż na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. To zasługa soczewicy, która poprawia pracę układu pokarmowego i przemianę materii, obniża poziom cholesterolu, a do tego jest bogata m.in. w witaminy z grupy B. Mnie często tych witamin brakuje, bo jem mało pieczywa. Jeśli mieszkasz w Warszawie, kupisz tu wszystkie warzywa potrzebne do przygotowania tego przepisu (i całego warzywnego menu na tydzień), z dostawą do domu. Łatwe Liczba porcji: 4 Zupa z kalafiora i soczewicy to jednogarnkowe danie, które zrobisz w 20 minut. Zupa krem z kalafiora i soczewicy wygląda jak pomidorowa, ale smakuje wyjątkowo. Zagotuj i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Polecamy Ci zakupy spożywcze online – to nasz sprawdzony sposób na oszczędność czasu i rozsądne, przemyślane zakupy. Posiekaj cebulę, nie musisz się przejmować, posiekaj z grubsza. Gotuj na wolnym ogniu 15 minut. Posiekaj czosnek i dodaj razem z kalafiorem. Zmiksuj zupę ręcznym robotem lub w blenderze. Kalafiora podziel na różyczki. Smakuje wspaniale, a do tego jest bardzo zdrowa.