Rabarbar w kuchni W kuchni naturalnie uprawiany rabarbar stosuje się do końca czerwca, potem kłącza stają się gorzkie. Sezon na rabarbar trwa krótko, można więc zrobić sobie niewielki jego zapas na zimę, tym bardziej, że rabarbar bardzo dobrze znosi mrożenie. Rabarbar nadaje się do jedzenia jedynie w maju i na początku czerwca, później staje się twardy i gorzki. Wartości odżywcze rabarbaru Rabarbar jest naprawdę fit! 100 g rabarbaru zawier jedynie 16 kcal, a do tego dużo potasu, a także wapń, sód, magnez, żelazo, fosfor i odrobinę siarki. Rabarbar, czyli rzewień, to warzywo o charakterystycznym cierpkim smaku, które idealnie nadaje się do wypieków, deserów, kompotów oraz jako dodatek do mięs i ryb. Można jeść go na surowo, jednak nie jest to wskazane ponieważ zawiera bardzo dużo kwasu szczawiowego i może być szkodliwy dla osób z chorobami nerek i reumatyzmem. Rabarbar bardzo dobrze komponuje się z truskawkami, co warto wykorzystać przy robieniu konfitur lub kompotów. Kawałki rabarbaru nie powinny się dotykać. , a następnie układamy na plastikowych tackach . Następnie kroimy je na kawałki o długości ok. 1,5 do 2 cm. a myjemy, pozbawiamy liści i oczywiście obieramy ze skórek. Rabarbar osuszamy na ręcznikach papierowych , a następnie układamy na plastikowych tackach do wstępnego zamrażania . Na pytanie, czy można mrozić rabarbar, odpowiedź jest jedna – oczywiście tak. Mrożenie rabarbaru krok po kroku Łodygi rabarbaru przeznaczone do mrożeni a myjemy, pozbawiamy liści i oczywiście obieramy ze skórek. Jeżeli chcesz cieszyć się wyjątkowym smakiem łodyg rzewienia poza sezonem, poradzimy jak mrozić rabarbar. W kuchni używane są łodygi rabarbaru, które powinny być obrane ze skórki.