Kiszona młoda kapusta

Agata
Sałatki
14.05.2020 11:44
Kiszona młoda kapusta

Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie też inne przepisy na kiszonki: Kiszona młoda kapusta Składniki: 1000 g poszatkowanej młodej kapusty 1 łyżeczki soli niejodowanej 1 marchewka Wykonanie: Czas kiszenia jest zależny od temperatury otoczenia, warto więc po 3-4 dniach sprawdzić czy jej kwaśność jest już odpowiednia. Dobrze jest ustawić je na talerzu, bo gdy kapusta zacznie fermentować, może kipieć. I tak sukcesywnie, aż do końca. Kapustę obciążamy słoikiem, tak aby na powierzchni znajdował się sok. Serdecznie Was zachęcam do jej przygotowania, może jest trochę pracochłonna, ale za to pyszna no i bardzo zdrowa. Po tym czasie sprawdzamy czy kapusta jest już odpowiednio kwaśna. Naczynie przykrywamy gazą i odstawiamy na 3-4 dni. W międzyczasie wyparzamy naczynie (garnek gliniany lub słoik), w którym będziemy kisić kapustę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2020/05/kiszona-mloda-kapusta.html