lahmacun

Przekąski
12.05.2020 17:30
lahmacun

Najlepiej smakuje prosto z pieca, posypana natka pietruszki i skropiona sokiem z cytryny... ciasto: 1 szkl i 2 łyżki mąki łyżka oliwy pół łyżeczki cukru łyżeczka soli ok pół szklanki letniej wody nadzienie: 200 g jagnięciny lub wołowiny duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka przecieru pomidorowego kawałek papryczki chilli 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 pomidor pęczek natki pietruszki sól pieprz Mąkę wysypać na stół, w środku zrobić dołek. Z ciasta uformować kulę, zawinąć i odstawić na około 30 minut. do mielonego mięsa dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, drobno posiekaną cebulę, natkę pietruszki oraz papryczkę chilli. Piec w nagrzanym do 200st piekarniku przez od 15-30 minut, w zależności od grubości ciasta i ilości farszu. W razie potrzeby należy dodać trochę więcej wody bądź też podsypać więcej mąki. Ciasto oprószyć mąką, podzielić na 4 kule, i rozwałkować na posypanym mąką blacie. jest to tradycyjna turecka potrawa składająca się z cienkiego ciasta z mięsnym nadzieniem. Nadzienie wyrobić na gładko z dodatkiem dwóch łyżek zimnej wody.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.mniam-mniam.com.pl/2016/02/lahmacun.html