Przepis na: Piankowy leśny mech z truskawkami Łącznie: 20 min Składniki: Biszkopt szpinakowy: 3 duże jajka 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki tortowej 1 łyżka proszku do pieczenia 100 g margaryny Palma 250 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego Pianka truskawkowa: 750 ml śmietanki kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 2 galaretki truskawkowe 350 wrzątku 250 g truskawek Rozmrożony szpinak odciskamy z nadmiaru wody i następnie miksujemy wraz z odrobiną oleju na jednolitą masę. Przed Wami jedno z najbardziej letnich, wakacyjnych ciast – piankowy leśny mech z truskawkami! Piankowy leśny mech to pomysł na szybkie i bardzo proste ciasto z owocami. Jest to zmodyfikowany, bardziej lekki przepis z klasycznego ciasta leśny mech. Jak zrobić piankowy leśny mech z truskawkami? Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (u mnie o wymiarze 18×32 cm) i pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30-32 minut do tzw. suchego patyczka. Każdego ciekawi skąd ten piękny zielony kolor i jak odpowiadam, że to szpinak, to każdy się łapie za głowę, że to niemożliwe… Składa się z pysznego i mięciutkiego biszkoptu szpinakowego, a także lekkiej pianki truskawkowej. Szpinak dodaje się jedynie dla uzyskania fajnego koloru ciasta, a nie dla warzywnego smaku. Ciasto leśny mech jest uwielbiane przez wszystkich. Wtedy zaczynamy ubijać śmietankę wraz z cukrem pudrem.