oleju - 400 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego Krem: - 800 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 % - 500 g serka mascarpone - 500 g truskawek + cukier do smaku - 2 galaretki truskawkowe lub można zastąpić żelatyną - cukier puder do smaku Mus z rabarbaru: - 1 kg łodyg rabarbaru - 5 łyżek cukru - 1/4 szkl. Połowę śmietanki – 400ml i połowę serka mascarpone – 250 g dobrze schłodzić w zamrażalniku, następnie ubić mikserem na sztywno, dodać połowę musu z truskawek, wsypać cukier puder do smaku. Wstawić na ogień i gotować na małym ogniu do momentu aż zmięknie, zdjąć z ognia użyć blendera, do uzyskania gładkiej masy, do gorącego musu wsypać suche galaretki i dokładnie wymieszać. Gdy galaretka zacznie tężeć, wlać ją do ubitej śmietany z mascarpone i musem, krótko zmiksować tylko do połączenia, wylać krem na ciasto szpinakowe, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki. - Przygotować z reszty śmietanki i mascarpone krem j. w. wylać na mus rabarbarowy, wyrównać wierzch i posypać okruszkami ze ściętej góry ciasta. - Truskawki wrzucić do rondelka, wsypać cukier wlać odrobinę wody i gotować na małym ogniu jak wyżej rabarbar, użyć blendera i odstawić na bok. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, wlać stopniowo olej i wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiane przez sitko. Mus rabarbarowy z kremem truskawkowym to był strzał w dziesiątkę, idealne połączenie smaku, a nie od dziś wiadomo, że rabarbar i truskawka grają w jednej drużynie. - Żeby mus rabarbarowy szybciej zaczął tężeć, najlepiej jest go wstawić do zimnej wody, gdy zacznie tężeć wylać go na krem i ponownie ciasto wstawić do lodówki. Taka pyszna kombinacja powstała na długi weekend, ciasto szpinakowe piekłam już w różnych odsłonach, za każdym razem wychodziło super i tym razem miałam nosa 🙂