Jajka są podstawą diety wielu osób. Nic w tym dziwnego. Są one pełnowartościowym produktem, który dostarcza nad niezbędnych tłuszczy, witamin i białka. Świadomość tego, w jaki sposób traktowane są kury w hodowlach sprawiła jednak, że coraz częściej sięgamy po jaja od kur z wolnego wybiegu. Jednak bez względu na to, jakie jajka kupujemy, czasem widzimy na nich odchody lub pióra kur. Dlaczego tak jest? Dlaczego producenci nie myją jajek przed zapakowaniem ich do wytłaczanek? Odpowiedź dla wielu jest zaskakująca.
Dlaczego na jajkach znajdują się odchody zwierząt?
Zacznijmy od tego, że brudne jajka przed ich użyciem trzeba umyć. Dlaczego nie zrobią tego producenci? Okazuje się bowiem, że jest to zabronione. Na skorupkach jajek znajduje się naturalna warstwa ochronna. Chroni ona jajko przed zepsuciem. Gdyby jajka były myte już na linii produkcyjnej, stanowiłyby dla nas zagrożenie. Z tego właśnie względu również my nie powinniśmy myć jajek zaraz po ich zakupie. Myjemy je dopiero na chwilę przed ich użyciem.
Dlaczego powinniśmy jeść jajka?
Jajka są łatwo dostępnym, wartościowym posiłkiem. Bardzo dobrze sprawdzają się w różnej postaci.
-Mają stosunkowo mało kalorii w porównaniu do swoich wartości odżywczych.
-Znajduje się w nich białko w najczystszej postaci.
-Jajka zawierają luteinę, która chroni serce, jelito grube oraz wzrok.
-Jajka są źródłem wielu witamin m. in. A, E, D, K oraz B2, B9 i B12, kwasu pantotenowego oraz składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, żelaza, cynku i magnezu, selenu i jodu.
-Jedno jajko zjedzone w ciągu dnia dostarcza wszystkich niezbędnych witamin i minerałów.
-Jajko jest również źródłem choliny, która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania mózgu.