Bananowiec na biszkopcie

Kasia
Ciasta
26.04.2020 14:12
Bananowiec na biszkopcie

Składniki: na biszkopt: 3 jajka 120 g cukru 120 g mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia na masą bananową: 1 l soku bananowego 150 g masła 3 budynie śmietankowe (bez cukru) 1 łyżka cukru (5-6 bananów +sok z połowy cytryny) na masę śmietankową: 500 ml śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru 1 galaretka brzoskwiniowa lub cytrynowa do nasączenia biszkopta: pół szkl. Mieszamy ze sobą pozostałe 200 ml soku bananowego z trzema budyniami i łyżką cukru,tą mieszankę wlewamy do gotującego się soku z masłem,mieszamy aż zrobi się gęsty budyń,po tym czasie zmniejszamy ogień na najmniejszy i gotujemy jeszcze 1-2 min. ciepłej wody 2 łyżeczki cukru sok z połowy cytryny Na wierzch do dekoracji : polewa czekoladowa z 50 g czekolady i 1 łyżki śmietanki kremówki wiórki kokosowe ,kakao (co macie i lubicie) Przed podaniem dekorujemy wierzch polewa czekoladową (czekoladę ze śmietanką wstawiamy do mikrofali na ok 25 sekund,mieszamy i gotowa) tak jak ja wyciskając z niej wzorek lub posypujemy wierzch kakao lub wiórkami kokosowymi,Smacznego!! Zobaczcie film jak robię takie ciasto krok po kroku ⇓⇓⇓ Przygotowanie: Najpierw biszkopt: Białka ubijamy na sztywno,dodajemy cukier dalej miksując,jak już się cukier dobrze zmiksuje to dodajemy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy. Z wystudzonego biszkopta zdejmujemy papier,wkładamy go z powrotem do blaszki a biszkopt układamy na papier do góry spodem (dzięki temu masa będzie lepiej przylegała do biszkoptu ) Zapraszam również na inne moje przepisy na ciasta: Pyszne ciasto,mocno bananowe,na biszkopcie ,do tego masa śmietanowa i dużo bananów.... Na biszkopt wykładamy cienką warstwę kremu na nią układamy dość ciasno kawałki bananów. Na banany wykładamy resztę masy bananowej,wygładzamy wierzch i schładzamy przez ok 30 min w lodówce.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.swojskiejedzonko.com/2020/04/bananowiec-na-biszkopcie.html