Grochówka Łącznie: 100 min Liczba porcji: 6-8 Składniki: 300 g żółtego, łuskanego grochu (połówki) 2,5 l wody 500 g wędzonych żeberek opcjonalnie 50 g boczku wędzonego 200 g kiełbasy np. śląskiej 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka 600 g ziemniaków kawałek selera 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 5-6 kulek ziela angielskiego 6 liści laurowych sól pieprz czarny (najlepiej świeżo zmielony) opcjonalnie 1 łyżka posiekanego lubczyku Dodajemy 1 łyżkę majeranku, przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku, 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki, a także opcjonalnie 1 łyżkę posiekanego lubczyku. Na tej samej patelni z dodatkiem 2 łyżek oleju smażymy pokrojoną w kostkę kiełbasę (ok. 200g) i boczek (ok. 50 g). Następnie dodajemy obrane dwie marchewki, pietruszkę, kawałek selera, pokrojone w kosteczkę ziemniaki (ok. 600g) i ponownie 1 płaską łyżeczkę soli. Wykonanie: Ok. 300 g grochu płuczemy i zalewamy zimną wodą, a następnie pozostawiamy na noc do namoczenia lub przynajmniej na kilka godzin. W moim domu zawsze się przygotowuje taką wersję grochówki i uważam, że jest najlepsza mimo tego iż już jadłam jej kilka wersji. Na patelni z odrobiną oleju obsmażamy obraną cebulę (w kawałku, bez jej krojenia). Po chwili dodajemy 6 liści laurowych, 1 łyżeczkę soli, a także szczyptę pieprzu. Jeśli jednak szukacie innych inspiracji na pyszne zupy to koniecznie wypróbujcie żurek, zupę gulaszową czy tajską z kurczakiem. Jak powszechnie wiadomo każda gospodyni zrobi ją według swoich smaków, nawet pomidorówkę z tych samych składników każdy zrobi inaczej. Zawartość patelni przekładamy do gotującego się wywaru wraz z ugotowanym i odcedzonym grochem.