Odrywany chlebek czosnkowo ziołowy

Aga
Dania mączne
21.04.2020 10:37
Odrywany chlebek czosnkowo ziołowy

Składniki: - 2 szklanki (300 g) mąki pszennej - 2 łyżki oleju - 3/4 szklanki (150 ml) ciepłej wody - 1/2 łyżeczki cukru - 1/2 łyżeczki soli - 20 g drożdży Masło czosnkowe: - 100 g masła - 4 ząbki czosnku - 1/2 łyżeczki soli - ulubione zioła (ja dodałam 2 łyżki natki pietruszki) Teraz nożem lub radełkiem kroimy w paski ok 5 cm szerokości Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej paski ciasta zaczynając od jednego z brzegów. Drożdże z cukrem i 1/2 szklanki ciepłej wody oraz łyżką mąki mieszamy i odstawiamy aż podwoją swoją objętość. W tym czasie przygotowujemy masło czosnkowe - miękkie masło mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami i solą. Ten chlebek widziałam kilkanaście razy na instagramie, a że cieszył się dużą popularnością postanowiłam sprawdzić co w nim takiego pysznego.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://cynamonoweszczescie.blogspot.com/2020/04/odrywany-chlebek-zioowo-czosnkowy.html