Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem

Magdalena
Desery
20.04.2020 9:44
Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem

Składniki Porcja dla 4 osób ryż, 200 g (2 woreczki) mleko, 0,5 l jabłko, 3 szt. sok z cytryny, 1 łyżka miód, 1 łyżka cynamon, 1 łyżeczka do jabłek + 1 łyżka do posypania śmietana 18%, 150 ml cukier wanilinowy, 1 opakowanie cukier puder, 50 g masło, 1 łyżka + do posmarowania naczynia żaroodpornego Klapsy jogurtowe jogurt naturalny (typu grecki), 200 g miód płynny, ok 1 łyżki (słodkość regulujecie ilością miodu) Porcje ryżu wykładamy na talerzach, posypujemy cynamonem i na każdej wykładamy klapsa z jogurtu (jogurt naturalny wymieszany z miodem). Na dnie naczynia wykładamy połowę ryżu, następnie wykładamy jabłka i na wierzchu drugą połowę ryżu. Do rozpuszczonego masła dodajemy jabłka, 1 łyżkę miodu, łyżeczkę cynamonu i sok z cytryny. Do gotującego mleka dodajemy ryż (jeśli używacie w torebkach, to wysypujemy go) i gotujemy ok 15 min., często mieszając. Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://imadzik.pl/ryz-zapiekany-z-jablkami-i-cynamonem/