Przepis na: Żurek Wielkanocny Składniki: - 2 l wody - 1 łyżeczka soli - 6 ziaren czarnego pieprzu - 6 ziaren ziela angielskiego - kilka liści laurowych - 3 małe marchewki - 1 pietruszka - mały kawałek selera - 400 g białej kiełbasy - 150 g wędzonego boczku - 600 ml zakwasu na żurek - 1 łyżka suszonego majeranku - 2 ząbki czosnku - 50 ml śmietanki 30% Ugotowany żurek podajemy obowiązkowo na śniadanie wielkanocne, a także na obiad dodając do niego święcone jajko pokrojone na połówki. Wlewamy 2 l wody i zagotowujemy wraz z kilkoma liśćmi laurowymi, 1 łyżeczką soli, 2 przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, 6 ziarnami ziela angielskiego oraz pieprzu czarnego. W tym czasie osobno ugotować jajka na twardo. Kiełbasę oraz boczek wyciągamy z garnka i kroimy w plasterki lub kostkę. Możecie go przygotować na kupnym lub domowym zakwasie na żurek. Dodajemy także 150 g boczku, a także 400 g kiełbasy białej. W ciągu roku możemy go jeść wiele razy, ale na Wielkanoc ta zupa smakuje wyjątkowo 🙂 Gotujemy na małej mocy palnika przez 30 minut, pod przykryciem.