Pieczona Młoda Wieprzowinka

Iwona
Boże Narodzenie
07.04.2020 18:46
Pieczona Młoda Wieprzowinka

2. Następnie smarujemy/oblewamy je oliwą/olejem, i nacieramy solą, papryką wędzoną, ząbki czosnku albo przeciskamy przez praskę i smarujemy nim mięso lub nakłuwamy mięso i wbijamy czosnki do środka (ja często robię pół na pół, czyli dwa ząbki przekrawam na pół i wkładam w mięso a resztę przeciskam przez praskę). 4. Na dwie godziny przed pieczeniem wyjmuje mięso z naczyniem z lodówki aby się ogrzało, a następnie wsadzam do piekarnika na 200 stopni i piekę w tej temperaturze przez około 45 minut a następnie zmniejszam temp. do 160 i piekę jeszcze coś około 40 minut lub krócej lub dłużej wszystko zależy od mięsa. Składniki: 800 g młodej wieprzowiny (jasnoróżowa szynka) 4-5 ząbków czosnku oliwa z oliwek lub olej około 2 łyżki majeranku 2 liście laurowe 10-15 kulek jałowca 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego papryka wędzona sól, pieprz 1. Mięso myjemy i wycieramy. Po zakończeniu pieczenia, ważne jest aby mięso pozostało we własnych sokach co najmniej przez 2-3 godzinki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://gotowanietoproste.blogspot.com/2020/04/pieczona-moda-wieprzowinka.html