Składniki na karkówkę w sosie chrzanowym z warzywami: 0,5 kg karkówki wieprzowej cebula szklanka włoszczyzny (mrożonka lub świeża: marchew, seler, por, pietruszka – pokrojone w paski) 200 g śmietany 30% 3 łyżki chrzanu tartego szklanka bulionu łyżka masła łyżka mąki sól, pieprz Karkówka w sosie chrzanowym z warzywami to łatwe do zrobienia i pyszne danie na sycący rodzinny obiad. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nich plastry karkówki z obu stron oraz podsmażamy cebulę. Mięciutka karkówka w kremowym sosie z dodatkiem marchewki innych warzyw to danie, które zawsze się sprawdzi. Podajemy ją z gniecionymi ziemniakami albo kluskami śląskimi i surówką np. z kiszonej kapusty. Następnie mięso zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 45 minut, aż zmięknie.