Owsiana babka bez cukru i bez jajek na herbacie

Monika

Wielkanoc

06.04.2020 10:40

Owsiana babka bez cukru i bez jajek na herbacie

składniki - 200 g mąki owsianej (mogą być zmielone płatki owsiane) / babka wyjdzie też z mąki żytniej (typu 720), a także orkiszowej i oczywiście pszennej - 40 g skrobi ziemniaczanej - 150 g suszonych daktyli - 200 ml zaparzonej herbaty (użyłam czarnej, ale może to być każda herbata) - 60 ml oleju (użyłam rzepakowego) - 1 łyżka wybranego słodzika (użyłam ksylitolu) - 1 łyżka soku z cytryny - 1 łyżeczka octu jabłkowego lub winnego - 1 łyżeczka sody przygotowanie - Daktyle namocz w gorącej wodzie. - Gotowe ciasto przełóż do wcześniej posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy na babkę (forma na babkę wymaga odpowiedniego przygotowania, aby babkę bez problemu wyciągnąć po upieczeniu). Możesz skorzystać z przepisu na polewę kakaową, który znajdziesz tutaj: https://viagusto.pl/szybka-polewa-kakaowa-bez-gotowania/ porady Ciasto możesz też upiec w keksówce lub innej formie. W drugiej misce wymieszaj masę daktylową, ostudzony napar z herbaty, olej, sok z cytryny oraz ocet.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://viagusto.pl/owsiana-babka-bez-cukru-i-bez-jajek-na-herbacie/