Przepis na sernik na zimno z mango i mascarpone! Serniczek jest kremowy, delikatny, a mango z pomarańczową galaretką dodaje świeżości i sprawia, że smak sernika pamięta się na długo. Czy ten sernik można zrobić z innymi owocami? Tak, zamiast mango możesz użyć innych owoców. Dopasuj również smak galaretki do wybranych owoców. Świetnie sprawdzą się truskawki, borówki, morele, czy brzoskwinie. Na blogu znajdziesz też przepis na ten sernik z malinami – przepis na kremowy sernik z malinami. Jaki spód zrobić do sernika na zimno? W przepisie na ten sernik na zimno jako spód wykorzystałam okrągłe biszkopty. Jednak zamiast biszkoptów możesz użyć …
🍴 Kremowy sernik na zimno z mango i mascarpone
- Liczba porcji: 10
- Czas gotowania: 240 min
- Czas przygotowania: 30 min
- Szacunkowy koszt: 60 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 450 kcal/porcja
- Tłuszcz: 25 g
- Węglowodany: 50 g
- Białko: 5 g
Składniki
- 200 g herbatników
- 100 g masła
- 500 g serka mascarpone
- 250 g serka śmietankowego
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 400 ml śmietany kremówki (36%)
- 3 łyżki żelatyny
- 2 dojrzałe mango
- sok z 1 limonki
Przepis
Kremowy sernik na zimno z mango i mascarpone to połączenie delikatności i egzotyki, którego nikt nie odmówi. To doskonała propozycja na letnie dni, kiedy chcemy poczuć się lekko i orzeźwiająco. Wyjątkowy smak serka mascarpone w połączeniu z kremowym serkiem śmietankowym tworzą bazę, która doskonale komponuje się z soczystym mango i świeżym sokiem z limonki. Spód z herbatników z dodatkiem masła nadaje słodki i chrupiący element kontrastujący z miękkością kremowej masy. Przygotowanie tego deseru jest proste i nie wymaga pieczenia, co czyni go idealnym wyborem nawet dla początkujących kucharzy. Wszystko to sprawia, że sernik na zimno z mango jest nie tylko pysznym, ale i szybkim do przygotowania deserem, który zachwyci gości podczas letnich spotkań przy kawie. Dzięki wykorzystaniu świeżych owoców, deser nabiera intensywnej, naturalnej słodyczy, której nie można się oprzeć. Klasyka gatunku w nowoczesnej odsłonie – to właśnie esencja tego sernika. Spróbuj i przekonaj się, jak łatwo można stworzyć coś niezwykle smacznego i wprawić wszystkich w zachwyt!
- Zacznij od przygotowania spodu: herbatniki pokrusz na drobny piasek. Rozpuść masło i wymieszaj z pokruszonymi herbatnikami.
- Przygotowaną masą wyłóż spód tortownicy (o średnicy około 24 cm) i wstaw do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
- Obierz mango, usuń pestkę i zmiksuj miąższ na gładkie puree. Odłóż kilka łyżek do dekoracji.
- Namocz żelatynę w małej ilości zimnej wody, a gdy napęcznieje, delikatnie podgrzej, aż do całkowitego rozpuszczenia.
- W dużej misce wymieszaj serek mascarpone, serek śmietankowy, cukier puder oraz ekstrakt waniliowy do uzyskania jednolitej masy.
- W osobnej misce ubij śmietanę kremówkę na sztywno, a następnie stopniowo dodawaj do masy serowej, mieszając delikatnie.
- Do masy dodaj puree z mango oraz sok z limonki. Dokładnie wymieszaj.
- Rozpuszczoną żelatynę stopniowo dodawaj do masy, nadal mieszając.
- Gotową masę serową wylej na schłodzony spód z herbatników. Wyrównaj wierzch łopatką.
- Wstaw sernik do lodówki na minimum 4 godziny, aby masa dobrze stężała.
- Przed podaniem udekoruj sernik odłożonym puree z mango oraz świeżymi plasterkami mango.